stille vennoot


stille vennoot 1.0

iemand die financieel participeert in een vennootschap zonder verdere handelingsbevoegdheid of aansprakelijkheid; vennoot die geen verdere aansprakelijkheid heeft dan tot het bedrag dat hij in de vennootschap heeft gestopt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een stille vennoot…

is een persoon

  • [Organisatie of instelling] participeert in een vennootschap
  • [Ongewone of afwijkende eigenschap of hoedanigheid] heeft buiten het ingelegde bedrag geen handelingsbevoegdheid of aansprakelijkheid
  • [Activiteit of handeling] heeft geld geïnvesteerd in een vennootschap (een commanditair vennootschap)

    Algemene voorbeelden


    Heeft u als aandeelhouder of stille vennoot een lening toegestaan aan uw eigen vennootschap en ligt het totaal bedrag van alle leningen toegestaan door bestuurders, aandeelhouders, werkende en stille vennoten hoger dan de som van kapitaal en reserves, dan ontvangt u binnenkort voor een gedeelte van die lening dividenden in plaats van intresten.

    De Standaard,

    De financier, een stille vennoot, trok zich onverwacht terug en het bleek onmogelijk geldschieters te vinden die een on-af project wilden overnemen.

    De Limburger,

    De commanditaire ("stille" of "slapende") vennoten - in dit geval de werknemers - brengen vermogen in, maar onthouden zich naar de buitenwereld toe van het beheer van de onderneming.

    NRC,

    We hebben dus nog steeds de maatschap, de VOF (Vennootschap Onder Firma) en de CV (Commanditaire Vennootschap, met een stille venoot als geldschieter, die zich niet met de bedrijfsactiviteiten bemoeit.)

    http://www.goeievraag.nl/financien-werk/ondernemers/vraag/420722/stille-vennootschap-openbare-vennootschap-ov,

    De commanditaire vennootschap is een bijzondere verschijningsvorm van de v.o.f. Het belangrijkste verschilpunt is dat bij de c.v. twee soorten vennoten worden onderscheiden. Dit zijn de beherende vennoten en de commanditaire vennoten. De beherende vennoot van de c.v. is, evenals de vennoot van de v.o.f., persoonlijk en hoofdelijk aansprakelijk voor vennootschapsschulden. Dit geldt niet voor de commanditaire vennoot, ook wel stille vennoot genoemd [...]. Een commanditaire vennoot is financier van de vennootschap en is niet verder voor de schulden van de vennootschap 'aansprakelijk' dan tot het bedrag dat hij heeft ingebracht.

    http://www.notarislelystad.nl/